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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Data corrente:  05/02/1993
Data da última atualização:  09/01/2009
Autoria:  TEIXEIRA, S. M.; ROBISON, D.; ALBUQUERQUE, J. M.
Afiliação:  Embrapa Arroz e Feijão.
Título:  Agricultura de subsistência na produção de arroz: experiência no Maranhão.
Ano de publicação:  1991
Fonte/Imprenta:  Goiânia: EMBRAPA-CNPAF, 1991.
Páginas:  36 p.
Série:  (EMBRAPA-CNPAF. Documentos, 34).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Constitui objetivo deste estudo, oferecer subsídios ao processo de pesquisa com a cultura do arroz pela caracterização do ambiente da produção no Estado do Maranhão. Especificamente, propõe-se descrever as áreas e sistemas de produção, o papel dos diferentes grupos de agricultores, a mão-de-obra empregada, importância do trabalho e composição da família e o papel da mulher e criança em diferentes fases do processo produtivo.
Palavras-Chave:  Arroz - producao - sistema - Brasil - Maranhao; Brasil; Cultivation; Cultivo; Maranhão; Production; Riec; Sistema; Subsistência; System; Yield.
Thesagro:  Arroz; Oryza Sativa; Produção; Produtividade; Sistema de Produção.
Thesaurus Nal:  Brazil; Rice.
Categoria do assunto:  --
A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAF/1908/1/doc_34.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE32142 - 1EMBFL - --07219CNPAF07219
AI-SEDE32142 - 2EMBFL - --07219CNPAF07219
CNPAB27824 - 1EMBFL - --633.18000530
CNPAF1908 - 1UMTFL - --DOC 034CNPAF1991.doc34
CNPAT1604 - 1EMBFL - --FL 004731992.0473
CPAA19941 - 1EMBFL - --FOL4936FOL4936
CPAF-AP4442 - 1EMBFL - PP0370403704
CPAF-RO1460 - 1EMBFL - --FOL-4204FOL-4204
CPAF-RR8328 - 1EMBFL - --ARROZ-Divers - 002CNPAFARDI - 002
CPAMN-UEPP1915 - 1EMBFL - --1991.01662
CPATSA53785 - 1EMBFL - PP1177711777
CPATU9623 - 1EMBFL - PP0548505485
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/09/2015
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  ARRUDA, R. L.; GARCIA, M. L.; CORTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; CONCEIÇÃO, E. C. da.
Afiliação:  REJANNE LIMA ARRUDA, UFG; MYTHALI LIMA GARCIA, UFG; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; EDEMILSON CARDOSO DA CONCEIÇÃO, UFG.
Título:  Use of Ruta graveolens L. vegetable extract standardised by furanocoumarin content to control Magnaporthe oryzae in rice plants.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  International Journal of Research Studies in Biosciences, v. 3, n. 9, p. 94-103, Sept. 2015.
ISSN:  2349-0365
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Blast, caused by the fungus Magnapor the oryzae, is one of the most widespread diseases affecting the rice crop. The use of fungicides to combat phyto pathogenic fungi causes great environmental problems. Plant extracts have been studied as an alternative method of plant pathogen control. Ruta graveolens has compounds with antifungal activity, such as furanocoumarins. The objective of this study was to test the effects of various concentrations of the standardised plant extract of R. graveolens as well as its fractions and furanocoumarins (psoralen and bergapten) on reducing M. oryzaemycelial growth. The aerial part of R. graveolens was grinded and subjected to a characterisation process, percolation, concentration, and furanocoumarin standardisation. The standardised extract was fractionated and the fractions were subjected to high-performance liquid chromatography (HPLC) to quantify furanocoumarins. The effects of the extract, fractions, and standards against mycelial growth ofM.oryzaewere tested in vitro. The plant material was handled in accordance with the guidelines established by the general methods of the Brazilian Pharmacopoeia. The furanocoumarin content was the highest in the ethyl acetate fraction. The best results for the mycelial growth test were observed using the extract and the hexane and ethyl acetate fractions. The standardised herbal extract of R. graveolens showed antifungal activity against M.oryzae.
Palavras-Chave:  Controle alternativo.
Thesagro:  Arroz; Arruda; Brusone; Doença de planta; Oryza sativa; Ruta graveolens.
Thesaurus NAL:  Antifungal proteins; Plant pathogens.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130291/1/cf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF33679 - 1UPCAP - DD20152015
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